22 mars 2022 kl. 18.00-19.00  OBS! Evenemangetdatumet har redan passerat!

Föreläsningsserie rasbiologisk forskning

Samiska förvaltningskommunerna Árjepluovve, Árviesjávrrie, Máláge, Ubmeje, Likssjuo, Luspie, Suorssá och Vyöddale bjuder in till digital föreläsningsserie om det Rasbiologiska institutet i ett samiskt perspektiv.

Artisten Sara Ajnnak delar med sig av sina tankar kring sin resa från Sápmi till Uppsala och Karolina Rediviva och hur det har påverkat henne.

Detta är del 1 i föreläsningsserien Rasbiologisk forskning på samer 100 år. Det är gratis att delta men du behöver en separat anmälan till varje föreläsning. Länk kommer via epost ;

Tisdag 22 mars kl 18.00 Artisten Sara Ajnnak: Arkivmaterialet en del av min historia

Tisdag 29 mars kl 18.00 Konstnären Katarina Pirak Sikku: Att ge mig mitt perspektiv (se separat evenemang)

Måndag 4 april kl 18.00 Curt Persson, LTU: Rasforskare i det nordliga rummet (se separat evenemang)


I denna föreläsning beskriver Sara Ajnnak sitt möte med rasbiologiska institutet:
"Rasbiologi en del av historien, nutiden och mig?
Det förflutna och det som har hänt under historiens gång har format inte bara den formella lagstiftningen om samerna, den har letat sig in under huden, in i märgen av den samiska identiteten. Den har påverkat mig, mitt sätt att se på mig själv och min uppfattning om vem jag är. Historiska Idéer som föddes under en tid med helt andra värderingar än idag, då det var allmänt accepterat att dela in människor i olika raser påverkar vår samtida samiska identitet. I förhållande till en tid då samerna ansågs som en lägre stående ras började jag nysta i historien och hittade min egen släkt i listorna av undersökta samer.
När jag hittade min egen släkt i arkivmaterialen från rasbiologiska institutet så blev också arkivmaterialet en del av min familjs historia.
Jag kände då ett behov av att dels försöka förstå historien samtidigt som jag ville ge en röst åt de som blev utsatta för övergreppen så skapade jag mitt album Homo Sapiens and my people.
Nu delar jag med mig av mina tankar kring min resa från Sápmi till Uppsala och Karolina Rediviva och hur det påverkat mig."
/ Sara Ajnnak


Det är kostnadsfritt att delta.
Vi skickar ut länken till evenemanget ett par dagar före via e-post.
Föreläsningen startar kl 18.00. Efter föreläsning finns tid avsatt för frågor.
Mötesrummet öppnar ca 15 minuter före start.
I anmälan kommer det upp en fråga om betalning som man måste klicka i men det debiteras ingen kostnad.
Om du saknar svenskt personnummer; Mejla Lycksele@medborgarskolan.se i god tid innan så hjälper vi dig!
Ett arrangemang av de samiska förvaltningskommunerna Árjepluovve, Árviesjávrrie, Máláge, Ubmeje, Likssjuo, Luspie, Suorssá, Vyöddale.
Kom i god tid!
Varmt välkommen!