Artikeln publicerades 18 april 2024

Nytt avtal med Kommunal - strejk avblåst

Den 17 april accepterade Kommunal medlarnas bud och ett nytt kollektivavtal kommer att tecknas mellan arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner samt Sobona och Kommunal.

 

Den 8 april varslade Kommunal om strejk efter att förhandlingarna om ett nytt avtal strandat. Den 17 aprl sa Kommunal och SKR samt Sobona ja till medlarnas bud och varslet om konflikt är avblåst.

Det nya avtalet innebär bland annat högre löner med centrala löneökningar på 985 kronor, varav 450 kronor är en individgaranti. Parterna har också tagit steg framåt för långsiktiga lösningar för löneprocesser och hållbara arbetstider.

Utöver löneökningar enligt märket innehåller avtalet även de avsiktsförklaringar Kommunal har krävt. Det handlar om att parterna ska arbeta fram ett nytt löneavtal, ta ett helhetsgrepp för hållbara arbetstider och lösningar för förbättrad arbetsmiljö i branscherna

För Vindelns kommun innebär detta att det lagda vaslet om strejk för medarbetare inom kök och städ vid Älvbacken nu är avblåst.

Avtalet gäller 12 månader (240401-250331) och berör cirka 550 000 anställda.

Mer fakta kring avtalets innehåll finns på kommunal.se Länk till annan webbplats..

Katarina Häggström

HR-chef Vindelns kommun