Team och kanaler

Alla Team består av kanaler som är de konversations- och filytor du delar med andra teammedlemmar. Varje kanal är dedikerad till ett visst ämne, en viss avdelning eller ett visst projekt och har en egen filyta. Lär dig mer om kanalernas filytor under filhantering Öppnas i nytt fönster.

Som standard kan alla medlemmar i ett team skapa kanaler. En standardkanal är öppen för alla medlemmar och allt som publiceras där är sökbart för andra. Om du behöver begränsa antalet deltagare för ett visst projekt kan du skapa en privat kanal för teamet.

Det finns tre olika kanaltyper:

1. Standard kanaler

 • När man skapar upp ett team får man automatiskt med kanalen "Allmänt". Den går inte att ta bort eller döpa om. När du sen bygger på teamet med fler kanaler kan du välja att skapa fler öppna standardkanaler, likt Allmänt, eller privata kanaler som beskrivs i kolumnen bredvid.
 • Standardkanaler är öppna för samtliga teammedlemmar och filer och inlägg är sök- och redigerbara om inget annat är inställt.
 • Som standard kan alla medlemmar i ett team skapa standardkanaler. Teamets ägare kan ändra medlemmarnas behörigheter att skapa kanaler.

2. Privata kanaler

 • Privata kanaler kan skapas upp för innehåll som inte ska vara tillgängliga för alla teammedlemmar. Du måste med andra ord vara inbjuden till kanalen för att kunna ta del av informationen och se den i ditt team.
 • Som standard kan både teamägare och teammedlemmar skapa privata kanaler, gäster kan däremot inte göra det.
 • Vissa funktioner, som t.ex. att länka in en Planner, är för tillfället inte möjligt i privata kanaler. Man kan dock lösa detta genom att länka in planen som webbplats.
 • För att ta del av en privat kanal måste du vara medlem i Teamet och den privata kanalen. För att bjuda in personer i en privat kanal se denna guiden.

3. Delade kanaler

 • I delade kanaler kan du samarbeta med personer inom och utanför ditt team eller din organisation. Personer utanför din organisation kan delta i en delad kanal utan att byta organisation.
 • Endast teamägare kan skapa delade kanaler och endast ägare av delade kanaler kan lägga till medlemmar eller dela kanalen med ett team.
 • Endast personer som är ägare eller medlemmar i en delad kanal kan komma åt den, så du måste bli inbjuden att gå med i en.
 • Du kan inte konvertera en delad kanal till en vanlig eller privat kanal

Skapa kanal

 1. Gå till Team i den vänstra huvudmenyn.
 2. Tryck på de tre prickarna till höger om det aktuella teamets namn
 3. Tryck på "Lägg till kanal"
 4. Fyll i kanalens namn
 5. Skriv en eventuell beskrivning av kanalen
 6. Välj vilken kanaltyp. Här kan du välja mellan:
  • Standard - Standardkanaler är öppna för samtliga teammedlemmar och filer samt inlägg är sök- och redigerbara om inget annat ställs in.
  • Privat - Privata kanaler är inte tillgängliga för alla teamets medlemmar. Du måste med andra ord vara inbjuden till kanalen för att kunna ta del av informationen och se den i ditt team. Du som skapar kanalen får själv välja vilka som ska få access så fort du tryckt på "Lägg till".
 7. Bocka gärna i "Visa den här kanalen automatiskt i allas kanallista" så att alla medlemmar direkt kan se kanalen. Om du väljer att inte kryssa i den så får medlemmarna själva, om de vill ha den lättillgänglig och få notiser om aktivitet, trycka på "1 dold kanal" och sedan "Visa".
 8. Tryck på "Lägg till"
 9. Klar! Nu finns den nya kanalen i ditt team.
Skapa kanal i teams

Skriva inlägg i en kanal

Att skriva inlägg i en kanal och att chatta i Microsoft Teams är två skilda saker och bär med sig olika funktioner. En chatt kan beskrivas som flytande kommunikation mellan två eller fler personer. Ett inlägg i Microsoft Teams bör istället ses som en början på en diskussion med ditt team. Om du vill fortsätta diskutera ett inlägg som någon annan gjort svarar du just på det inlägget istället för att skapa ett helt nytt.

Se här du du skapar ett Inlägg i Teams.