Bestämmelsen i 5 a § LAS innebär att om en arbetstagare varit anställd hos arbetsgivaren som vikarie eller på en allmän visstidsanställning i sammanlagt mer än två år under de senaste fem åren, övergår anställningen automatiskt till en tillsvidareanställning.
Från och med 1 maj 2016 gäller samma sak den medarbetare som varit anställd i allmän visstidsanställning i sammanlagt mera än två år under en period då denne har haft tidsbegränsade anställningar i form av allmän visstidsanställning, vikariat eller säsongsarbete och anställningarna följt på varandra.
Av ett PM till cirkulär 2006:13 utgivet av Sveriges Kommuner och Regioner, följer att kontakter mellan arbetsgivarsidan och Lärarförbundet har lett till följande tolkning av reglerna om konvertering på lärarområdet.
Bestämmelsen gäller i princip inom lärarområdet men följande måste beaktas. Skollagen, som varande speciallagstiftning, med dess behörighetskrav för att bli tillsvidareanställd som lärare eller förskollärare i skolväsendet tar över LAS. Det betyder att exempelvis en obehörig lärare inte kan åberopa bestämmelsen i 5 a § LAS som grund för att bli tillsvidareanställd lärare trots att hon eller han uppfyller bestämmelsens krav på minst två års sammanlagd anställningstid hos arbetsgivaren.
Dock får den obehöriga läraren tillgodoräkna sig anställningstiden i en senare anställning som inte är förenad med samma krav på behörighet för att uppnå kvalifikationstiden i 5 a § LAS. Detta gäller dock inte för tidsbegränsad anställning enligt skollagen då grunden för anställningen inte är ett s.k. egentligt vikariat utan en tidsbegränsad anställning enligt skollagen. Oavsett grunden för den tidsbegränsade anställningen får arbetstagaren givetvis tillgodoräkna sig anställningstiden hos arbetsgivaren vid exempelvis uppsägning på grund av arbetsbrist.
En behörig lärare, å sin sida, konverteras när hon/han uppfyller bestämmelsens tvåårskrav (under en femårsperiod).