Socialtänsten i Vindelns kommun
Känner du att du vill prata med någon om något som är jobbigt? Då är du inte ensam, och vi finns här för att lyssna och hjälpa dig. Det kan vara att du själv inte mår bra, eller någon i din närhet. Oavsett vad, så kan vi ge stöd.
Så här gör du för att komma i kontakt med socialtjänsten:
Skicka ett mail till oppenvarden@vindeln.se (mailen läser vi mån-fre)
Ring kommunens växel på 0933-140 00 (måndag till fredag 8–16) be om att få prata med öppenvården eller en socialsekreterare . Om ingen är ledig just då, kan du lämna ett meddelande med ditt namn och telefonnummer, så ringer någon upp dig så fort de kan.
Vi finns här för dig och lyssnar på det du vill berätta. Du är inte ensam – vi hjälper dig gärna.
Socialjouren - akut hjälp på kvällar och helger
Om du har akuta problem eller behöver hjälp när det inte är kontorstid (helger eller kvällar), kan du få hjälp genom socialjouren. Socialjouren är där för att ge stöd vid brådskande situationer och samarbetar med polisen för att kunna hjälpa när det verkligen behövs.
Socialjouren är öppen under kvällar, nätter och helger. Kontakta socialjouren i akuta situationer, så får du omedelbar hjälp och kontakt med en socialsekreterare.
Ring 090-16 30 50
Måndag–torsdag, klockan 16.00–00.00
Fredag, klockan 16.00–02.00
Lördag, klockan 10.00–02.00
Söndag, klockan 10.00–00.00
Övrig tid under nätter och helger finns social beredskap via SOS alarm, ring 112. Larmnumret avser endast händelser som inte kan vänta till socialjouren har telefontid.
Socialjouren arbetar tätt tillsammans med polis, räddningstjänst och akutsjukvård för att ge ett snabbt stöd.
BRIS - Barnens Hjälptelefon
Om du är under 18 år och behöver prata med någon om något som känns svårt eller jobbigt, kan du få anonymt och gratis stöd från en kurator på BRIS - Barnens Hjälptelefon. Det finns flera sätt att komma i kontakt med BRIS, och du kan välja det sätt som känns bäst för just dig.
Så här kontaktar du BRIS:
- Telefon/SMS: Ring 116 111 för att prata med en kurator. Det är gratis och öppet alla dagar, dygnet runt.
- Chatt: Om du hellre vill chatta kan du använda BRIS chatt, som är öppen på samma sätt som telefonen. Gå till BRIS hemsida för att komma åt chatten.
- E-post: Du kan också skicka ett mejl om du föredrar att skriva.
BRIS finns till för att ge stöd, lyssna och hjälpa dig med det du går igenom, oavsett om det handlar om familjen, vänner, skolan eller andra svårigheter. De vuxna på BRIS är vana vid att prata med unga och finns här för att hjälpa och ge stöd utan att döma.
Röda korset - Jourhavande kompis
Om du känner att du behöver prata med någon, men inte vill ta kontakt med en myndighet eller inte vet var du ska vända dig, kan Röda Korsets Jourhavande Kompis vara ett bra alternativ. De erbjuder stöd genom chat och telefon kvällar och helger för dig som känner dig ensam eller behöver någon att prata med. Det är helt anonymt, och de finns för att lyssna på dig.
Så här kontaktar du Jourhavande Kompis:
De som bemannar chatten är inga psykologer eller experter, bara unga som finns för dig när du behöver prata, utan krav eller att du behöver berätta vem du är. Det kan vara allt från vardagliga tankar till mer akuta känslor.
Ungdomsmottagning
Om du har frågor om hur du mår, relationer, sex, identitet eller kroppen, kan du vända dig till Umeå ungdomsmottagning. Här kan du få hjälp med bland annat graviditetstester, könssjukdomstester, eller om du vill prata om stress, tobak, alkohol eller ätstörningar.
Du kan träffa Umeå ungdomsmottagning både på plats eller digitalt via app, och besöken är alltid gratis. Här gäller tystnadsplikt, vilket betyder att vi inte berättar för någon annan att du varit hos oss.
Ungdomsmottagning Umeå - Umo
Länk till annan webbplats.
Elevhälsan
I skolan kan du ta kontakt med elevhälsan för att få någon att prata med. Även oroliga kompisar och anhöriga kan vända sig till elevhälsan.
Elevhälsan i Vindelns kommun