God man, förvaltare, förmyndare

Om en person inte kan ta hand om sig själv eller sin egendom på grund av sjukdom, psykisk funktionsnedsättning, försvagat hälsotillstånd eller om en person är omyndig, kan denna få hjälp att sköta ekonomi och att bli företrädd i olika situationer.

Överförmyndarnämnden i Umeåregionen är en gemensam nämnd för kommunerna Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Umeå, Vindeln, Vännäs och Örnsköldsvik.

Nämnden är politiskt vald och har det övergripande ansvaret för frågor som rör godmanskap, förvaltarskap och förmynderskap. I huvudsak ska nämnden se till att gode män, förvaltare och förmyndare sköter sitt uppdrag och att personer får det stöd de har rätt till.

Överförmyndarenheten i Umeåregionen arbetar på uppdrag av nämnden och har hand om administration och handläggning.
Kontakta Överförmyndarenheten om du har frågor som rör god man, förvaltare eller förmyndare.

När behövs en god man eller förvaltare?

En god man eller förvaltare kan behövas om någon har en sjukdom eller funktionsnedsättning som gör att det blir svårt att klara vissa delar av vardagen. Exempelvis kan en god man betala räkningar, ansöka om bidrag eller se till att personen får rätt hjälp och stöd.

Att ha god man är frivilligt och bygger på samtycke, det vill säga vad personen själv vill. Om personen inte har förmåga att samtycka kan det ändå vara tillräckligt med ett godmanskap. Exempelvis om någon har en demenssjukdom.
Förvaltare är något en person kan få mot sin vilja. Det kan behövas om personen inte kan se till sina egna intressen.

Det är tingsrätten som bestämmer om någon behöver en god man eller förvaltare.

Vad är en förmyndare?

Personer som är under 18 år har alltid förmyndare. I de flesta fall är det föräldrarna. Förmyndare företrädare barnet i ekonomiska frågor.

Vad är en framtidsfullmakt?

Lagen om framtidsfullmakter innebär en rätt för privatpersoner att upprätta en fullmakt som blir giltig när han eller hon på grund av sjukdom, psykisk störning eller liknande inte längre kan ta hand om sina angelägenheter. Fullmakten utställs alltså för ett framtida behov.

Framtidsfullmakt är ett alternativ till god man och förvaltare och ett komplement till vanlig fullmakt. Det innebär att när du är frisk och vid dina sinnens fulla bruk kan bestämma om vem som ska ta beslut åt dig när du själv inte längre kan. Fullmaktstagaren ordnar själv förvaring av fullmakten.

Framtidsfullmakten är en privat överenskommelse och överförmyndarenheten har varken blanketter eller synpunkter på hur den ska se ut eller vad den ska omfatta.
Överförmyndarnämnden har heller inte någon löpande tillsyn över framtidsfullmakter. Överförmyndarnämnden kan bli involverade först om någon misstänker att fullmaktshavare missbrukar sitt förtroende.

Vad är anhörigbehörighet?

Om du är nära anhörig till en person som är över 18 år och som inte längre kan företräda sig själv behöver du inte en fullmakt för att företräda personen.

Det innebär att du för personens räkning kan teckna hemförsäkring, ansöka om bidrag, betala räkningar och handla vissa saker.

Du kan även ansöka om hemtjänst och anmäla behov av vård- och omsorgsboende. Du får däremot inte köpa eller sälja fastighet eller bostadsrätt, köpa aktier, ge gåvor eller processa i domstol.

Som nära anhörig räknas, enligt 17 kap 2§ föräldrabalken, i tur och ordning:

  1. make, maka eller sambo
  2. barn
  3. barnbarn
  4. föräldrar
  5. syskon
  6. syskonbarn

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om vad det innebär att vara eller ha en god man eller förvaltare? Eller är du intresserad av att bli god man?

umea.se/overformyndarverksamhet Länk till annan webbplats. finns samlad information för alla våra kommuner, inklusive Vindelns kommun.