Artikeln publicerades 25 januari 2024

Vindelns kommun med på storsatsning på ungas inflytande i norra Sverige

Youth Up North förlänger och etablerar ett långsiktigt samarbete med fem nya kommuner i Norrbotten och Västerbotten, inklusive Vindelns kommun. Initiativet, understött av Stenbecks stiftelse och Familjen Kamprads stiftelse, siktar på att skapa livskraftiga landsbygder i norra Sveriges inland där unga vill leva, bo och verka.

Haparanda, Jokkmokk, Sorsele, Vindeln och Åsele valdes ut bland 17 ansökande kommuner för det kommande samarbetet.

Youth Up North som startades 2020 får stöd på 19 miljoner kronor från stiftelserna och har tidigare samarbetat med Arjeplog, Boden och Dorotea. Efter framgångsrika resultat förlängs och utökas nu initiativet till de nya kommunerna.

De kommande tre åren kommer de deltagande kommunerna att genomföra långsiktiga insatser för att öka ungas inflytande och delaktighet. Åtgärder inkluderar anställning av unga, hackathons och stärkande av entreprenöriella färdigheter.

Arbetet i Haparanda, Jokkmokk, Sorsele, Vindeln och Åsele startar i januari 2024 och pågår till 2026. Genom samarbete med det lokala civilsamhället, näringslivet och både unga och vuxna, kommer nya metoder och insatser att utvecklas för att öka förtroendet för ungas kompetens, innovationsförmåga och drivkraft.