Artikeln publicerades 5 juli 2022

Stipendieutdelning för studier i sydsamiska

För första gången delar Vindelns kommun ut stipendier till elever som gått ut grundskolan med ett betyg i ett nationellt minoritetsspråk.

Den 3 juli delades 2022 års stipendier ut. Elsa Arnfjell Njajta och Elsa Lindfors som läst sydsamiska belönades med ett stipendium på 500 kr, ett diplom samt en bok på sydsamiska. Stipendiet delades ut av Mathias Haglund, kommunalråd, Vindelns kommun.

Stipendiet delades ut i det samiska kulturområdet i Ramsele dit cirka 25 besökare kommit för att uppmärksamma stipendiaternas insats för det samiska språket. Kulturområdet som är en del av Skogs- och samemuseet i Lycksele hölls öppet under helgen genom ett samarbete mellan Vindelns kommun och Skogs- och samemuseet.

I år är första året stipendiet delas ut av Vindelns kommun, eftersom kommunstyrelsen fattade beslut om inrättande av stipendiet i maj 2022. Förra året fick elever stipendium av Liksjuon Sámiensiäbrrie, Lycksele Sameförening.

Mathias Haglund, kommunalråd (tv), årets två stipendiater (mitten) och Sara Larsson, minoritetssamordnare (th), Stipendieutdelning.

Stipendieutdelning i det samiska kulturområdet i Ramsele. Fr. v: Mathias Haglund, kommunalråd, Elsa Arnfjell Njajta, Elsa Lindfors, Sara Larsson, minoritetssamordnare.

Akvarell av Anita Midbjer, Tvärålund

En akvarell av konstnären Anita Midbjer, Tvärålund smyckar stipendiaternas diplom.