Artikeln publicerades 4 maj 2022

Kickout för företag som väljer att växa

Program för tillväxt är ett program för företag som vill växa. 32 företag från de fem kommunerna; Bjurholm, Robertsfors, Nordmaling, Vännäs och Vindeln har under drygt ett år fått möjlighet att utveckla och driva sina verksamheter vidare mot framtiden.

Program för tillväxt

Program för tillväxt är ett program för företag som vill växa. 32 företag från de fem kommuner; Bjurholm, Robertsfors, Nordmaling, Vännäs och Vindeln har under drygt ett år fått möjlighet att utveckla och driva sina verksamheter vidare mot framtiden. FOTO: NIKLAS WESTMAN

Innehållet har anpassats utifrån behov och förutsättningar där företagarna fått tillgång till individuell affärscoaching genom Almi Företagspartner Nord, expertishjälp och beprövade metoder för att stärka sina företag inom sina respektive utvecklingsområden.

Förra veckan var det stor avslutning på programmet med utvärdering och avslutningsmiddag på Rex i Umeå. Bland företagarna som fått möjlighet att delta i Program för tillväxt var det uteslutande positiva tongångar och ett antal har också kunnat utöka sin personal under perioden.

För Rickard Ågren som bedriver Villapool i Norr AB i Vindelns kommun blev Program för tillväxt en rejäl accelerering med expansion och nyanställningar.

- Det har varit väldigt värdefullt för mig och en ögonöppnare för min verksamhet. Jag började tänka utanför boxen och vågade ta steget att anställa fler folk i företaget. Så idag har jag gått från att producera och göra allting själv till att anställa fyra personer till i bolaget.

En av entreprenörer som applåderade initiativet var Malin Lindmark. Sedan några år tillbaka driver hon framgångsrikt Malin i Ratan i Robertsfors kommun som bland annat tillverkar ekologiska handgjorda tvålar.

- Jag har massor av positivt att säga om programmet, även om det av naturliga skäl försvårades eftersom de bedrevs under pandemin. Men jag tar med mig en hel del handfasta råd som att jag bland annat bör äga perspektivet över min verksamhet och även att arbeta PÅ och inte i företaget, säger hon.

För Alexandra Johansson, vd, Nyåkers Lack, Nordmalings kommun har programåret betytt massor för hennes verksamhet. Hennes lackerings- och skadeverkstad har bokstavligt talat skruvat om i verksamheten efter ett år i Program för tillväxt.

- Vi har byggt om i verkstaden och skapat större ytor, sedan har vi fått massor av konkreta tips för att stanna upp och då och då överblicka vår verksamhet för att ta nya steg. Jag har dessutom knutit massor av nya kontakter över kommungränserna, berättar hon.

 

Programmet utförs av Robertsfors, Nordmalings, Vännäs, Bjurholms och Vindelns kommuner genom samarbetsprojektet Näringsliv i samverkan 6.0. Programmet är utvecklat i samarbete med och genomförs tillsammans ALMI företagspartner Nord AB. Finansieras med hjälp av Tillväxtverket och Region Västerbotten. https://nis60.se/

De 32 företagen som deltagit i Program för tillväxt är följande per kommun;

Vindeln; Din Glasman AB, Stockhus i Vindeln AB, Villapool i Norr AB, Tegsnäshus AB, Friluftsbutiken Kaffe Skog och Rök AB, Lavash Bageriet i Vindeln AB, Smide & Industrimontage I Norr AB.

Robertsfors; Malin i Ratan AB, JSG Produkter AB, Gumboda Stålteknik AB, Racoon Miljöfilter AB, Norrlands Fruktvin AB, Svenska Dynor AB, Tusen Strålande Solar AB,

Bjurholm; EU Kämpeback/ Grönåkers farm, Frekab AB, AB Automattolerans, Orientfalafel i Bjurholm AB, Lergrova

Nordmaling; Mapec AB, Nyåkers Lack AB, Maskin & Industriteknik i Nordmaling AB, Strömdahla, Orthopedium Foot & Body AB, Bäcknäset Consulting AB, Makeover by Jannika AB

Vännäs; Brandts Blommor och Begravningsbyrå AB, Johansson Maskin AB, Café Ljuslyktan AB, Hotell Vännäs AB, Vännfors Bygg AB, Norrskenet Service i Umeå AB