Artikeln publicerades 25 mars 2022

Hög kapacitet att ta emot ukrainska flyktingar i Vindelns kommun

Vindelns kommun fortsätter att förbereda plats för ukrainska flyktingar och har nu utökat till 652 tillfälliga boendeplatser.

Rysslands krig mot Ukraina har snart pågått en månad, många har flytt och omkring 76 000 ukrainska flyktingar väntas söka skydd i Sverige före halvårsskiftet enligt Migrationsverkets huvudscenario.

I tisdags var det cirka 200 registrerade ukrainska flyktingar i Västerbotten, med merparten placerade i Skellefteå och Umeå. Det faktiska antalet är svårt att fastställa då inte alla registrerar sig hos Migrationsverket vid ankomsten till Sverige.

I den utökade inventeringen som begärdes in av Länsstyrelsen kan Vindelns kommun i dagsläget erbjuda 652 tillgängliga platser inom såväl kommunal verksamhet som i privat regi.

- Det visar att vi har god beredskap och hög kapacitet att kunna bidra till de ukrainska flyktingar som kommer erbjudas boendeplatser i Vindelns kommun. Vi är tacksamma för det fantastiska engagemang våra kommuninvånare visar upp med sin välvilja att hjälpa människor i denna svåra situation, säger Therese Berg, kommundirektör.