Artikeln publicerades 17 december 2021

Rallyvärlden kommer till Vindelns kommun

Nu kan alla medborgare se fram emot en actionfylld vinterupplevelse.
Rallyvärlden kommer till Vindelns kommun 24-27 februari.

Rally

Fransmannen Sebastien Ogier blir en av alla världsstjärnor som gästar Vindelns kommun när Svenska Rallyt genomförs 24-27 februari. Totalt kommer fyra av tävlingens 19 sträckor att köras i Kamsjön och Kulbäcksliden. FOTO: Rally Sweden/McKlein.

Efter långdragna processer talar nu allt för att Svenska Rallyt kommer genomföras.
Förutsatt att alla tillstånd och detaljer blir klara kan medborgarna se fram emot en vinterhändelse med dignitet. För de oinvigda kan det vara svårt att förstå den gigantiska omfattningen av arrangemanget.

Rally Sweden är en av 16 deltävlingar i världsmästerskapen i rally (WRC) och det enda utpräglade vinterrallyt. Det är Sveriges största årligen återkommande evenemang med
200 000 besökare under fyra dagar och 100 miljoner tv-tittare runt hela världen.

För att ge ytterligare en dimension om storleken på eventet kommer VM-rallyt bland annat kräva en stab på sammanlagt 4 000 (!) funktionärer och dessutom kommer 450 journalister från 25 olika nationaliteter bevaka och rapportera från tävlingarna.

När sträckorna presenterades igår blev det onekligen jackpot för Vindelns kommun. Totalt kommer nämligen fyra av tävlingens totalt 19 specialsträckor köras på vägarna runt Vindelns tätort. Fredag 25 februari körs två sträckor i Kamsjön och under söndagen får världsstjärnorna ratta två sträckor på vägarna runt Kulbäcksliden.

Det är en fantastisk möjlighet att tillsammans med föreningslivet, besöksnäringen och alla medborgare få möjlighet att får visa upp Vindelns kommun för hela världen. Nu hoppas jag att alla tillsammans hjälps åt att bidra och skapa en folkfest i kommunen, säger Malin Bjurén, Kultur- och fritidschef och rallysamordnande för Vindelns kommun.

Tävlingen har körts sedan 1950 och varit vinterrally sedan 1965. Rally Sweden är känt som en vinterfestival, där publiken kommer förare, bilar och tävlingarna riktigt nära.

Just snötillgången är bokstavligt talat något som kommer utnyttja maximalt för att skapa en rallyfest och låta publiken ta del av actionsporten från första parkett runt skogsvägarna i Kamsjön och Kulbäcksliden.

Det kommer bli högklassig motorsport i vinterskrud. Vi räknar med uppemot 10 000 besökare under dagarna och kommer behöva engagera runt 400 funktionärer. Vi kommer samarbeta tätt med skoterklubbarna runt om i kommunen. Vi räknar med att många kommer ta sig till tävlingarna via våra skoterleder, säger Stellan Forsgren, projektledare och koordinator för sträckorna i Kulbäcksliden.