Artikeln publicerades 1 december 2021

Ändrade föreskrifter och allmänna råd från den 1 december

Från den 1 december gäller nya föreskrifter och allmänna råd från Folkhälsomyndigheten om särskilda begränsningar för att förhindra covid-19.

Dessa riktar sig till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar och ytterligare verksamheter och omfattar miljöer där många människor träffas. Från den 1 december införs också möjligheten för arrangörer av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare att använda vaccinationsbevis.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med vaccinationsbevis

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 personer kan använda vaccinationsbevis eller tillämpa mer omfattande smittskyddsåtgärder. Om de använder vaccinationsbevis behöver de ändå följa de grundläggande smittskyddsåtgärderna.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar utan vaccinationsbevis

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare som inte använder vaccinationsbevis behöver vidta fler smittskyddsåtgärder.

Läs de nya föreskrifterna och allmänna råden i sin helhet samt vilka verksamheter de påverkar på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats..

Nya rekommendationer gällande provtagning

Från och med den 22 november förnyades också rekommendationerna om provtagning. Som tidigare uppmanas alla att vara uppmärksamma på symtom och stanna hemma men från 22 november rekommenderas även vaccinerade att testa sig för covid-19 när de får symtom. Läs mer om vad som gäller vid provtagning på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats..

Ny vägledning gällande smittspårning

Folkhälsomyndighetens vägledning för smittspårning uppdaterades också den 24 november. De som delar hushåll med en person som har covid-19 ska stanna hemma i sju dagar och testa sig för covid-19.