Artikeln publicerades 14 oktober 2021

Vindelns kommun hyllas för inkluderande webbplats!

Idag tog kommunen emot blommor och gratulationer från Funka för bra utfört arbete med Vindelns kommuns nya webbplats. Den är en av få i Sverige som uppfyller den nya lagen om tillgänglighet till digital offentlig service – DOS-lagen.

- Vi lanserade vår nya webbplats i juni efter ett samarbete med Bjurholm, Vännäs och Nordmaling som tillsammans upphandlade ett nytt verktyg för sina webbplatser, säger Maria Höglund, kommunikatör. Det har gjort det lättare att arbeta med tillgänglighet. Det känns jättekul att vi har fått den här utmärkelsen och peppande för att jobba vidare med förbättringar!

Vindelns kommun är en av de sju som klarar lagkraven av 1 748 testade webbplatser. Funka har testat webbplatsernas startsidor utifrån 10 utvalda lagkrav som visar hur bra gränssnittet fungerar för personer med synnedsättningar, motoriska nedsättningar, läs- och skrivsvårigheter samt kognitiva nedsättningar (användare med eller utan olika typer av hjälpmedel).

Inkluderingsbarometern väger samman typ av fel med antalet gånger de återfinns på webbplatsens startsida. Därefter rankas alla testade webbplatser utifrån det sammanvägda resultatet.

De sju webbplatser som toppar Inkluderingsbarometern och som klarat de utvalda testerna är:

  • Vännäs kommun
  • Vindelns kommun
  • Örebro Universitet
  • Bjurholms kommun
  • Integritetsskyddsmyndigheten
  • Region Halland
  • Kungliga Biblioteket
Maria Höglund med blombukett i rosa och lila