Jobba som röstmottagare

Söndagen den 11 september 2022 är det ordinarie val i Sverige till Riksdag, kommun och region. I samband med valdagen behöver vi personer som vill arbeta i vallokal.

Vi söker dig som tycker om att arbeta där det händer många saker samtidigt, som trivs med att träffa människor, vill värna om demokratin och förstår vikten av att valet går rätt till. Du behöver kunna överblicka vad som behöver göras och hjälper gärna till tillsammans med de andra röstmottagarna i vallokalen.

I varje vallokal kommer det att finnas en blandning mellan nya och erfarna röstmottagare. Många som jobbar i vallokal tycker att det är en rolig erfarenhet och återkommer vid varje val.

I uppdraget som röstmottagare ingår bland annat att;

  • Se till att det är god ordning i vallokalen,
  • Ta emot röster och lägga dem i urnan,
  • Markera i röstlängden vilka som röstat,
  • Hjälpa de väljare som ber om det, till exempel genom att informera om hur de gör för att rösta,
  • Räkna röster efter att vallokalen har stängt.

Röstningen pågår mellan kl. 08.00-20.00 på valdagen. Under dagen arbetar röstmottagarna i kortare pass. Efter röstningen börjar rösträkningen. Beräkna att rösträkningen slutar mellan kl. 23.00 och 24.00.

För att klara uppdraget behöver du förstå/prata bra svenska. Vi vill gärna ha sökande med kunskaper i andra språk utöver svenska och engelska.

Den som är aktiv politiker och finns med på valsedlarna ska helst inte arbeta i vallokal.

Arbetet som röstmottagare i vallokal ger en rätt till timarvode motsvarande 175 kr per timme.

Arbeta under förtidsröstningen

Vi söker även dig som vill arbeta under förtidsröstningen. Förtidsröstningen startar 18 dagar före valdagen och varje arbetspass är cirka 4 timmar. Arbetspassen kan vara förlagda både dag- och kvällstid samt under vardag och helg. Huvuddelen av arbetet under förtidsröster är att ta emot röster samt att för hand skriva av uppgifterna från röstkortet. Röstmottagarna arbetar alltid minst två personer samtidigt. Ange i din intresseanmälan om du kan tänka dig att arbeta under förtidsröstningen. Ersättning under förtidsröstningen är timbaserad. För närvarande är ersättningen 175 kr per timme oavsett dag eller tid.

Utbildning

Alla röstmottagare kommer att få utbildning om 1-3 timmar innan uppdraget börjar. Utbildningen kommer att ske under andra augusti månad och början av september. Endast de som genomgått utbildningen får arbeta i vallokal eller röstningslokal. Arbetet kräver ett hjälpsamt och vänligt sätt och ställer höga krav på noggrannhet.

Mer information och intresseanmälan

Du kan göra din intresseanmälan direkt via minasidorlänk till annan webbplats

För frågor kontakta

Frida Hallgren, kanslichef,
Telefon: 0933-140 09

Anna Sandgren, valsamordnare
Telefon: 0933-140 23

Brödtext