FAQ Miljö- och bygg

Bygga nytt, bygga till, bygga om

Du behöver söka bygglov när du ska bygga nytt, bygga till eller ändra användningen av en byggnad, exempelvis en lokal eller bostad.

Eldstäder, installera braskamin

Vid installation av eldstad/braskamin och/eller rökkanal krävs en anmälan till kommunenför alla typer av byggnader. Här kan du läsa på vad som gäller.

Hushållsavfall och dispenser

Vilka typer av avfallsdispenser kan jag ansöka om eller anmäla? Ta reda mer på vilka kriterier som gäller för oliak delar av hushållsavfall och vad du bör veta.

Så är fungerar Strandskyddet

Strandskyddet kom till på 1950-talet för att förhindra en överexploatering av stränderna och bevara allmänhetens tillgång till stränder och vatten för friluftsliv.

Installation av olika värmepumpar

För att installera bergvärme så krävs att du gör en anmälan. Här kan du ta reda på vilka föreskifter och vad du behöver känna till innan du skickar in din ansökan.

Enskild avloppsanläggning

Vad ska jag tänka på när jag byter mitt enskilda avlopp? Hur vet jag vilken teknisk lösning jag ska välja? På vår hemsida reder vi ut begreppen och vad du ska tänka på.

Starta livsmedelsverksamhet?

För att starta en verksamhet där livsmedel hanteras eller säljs i någon form krävs att den är registrerad hos miljö- och byggnadsnämnden. Ta reda på mer.

Alkoholservering

Om du ska öppna en restaurang med alkoholservering eller om du tillfälligt vill servera alkohol vid en festival eller till ett slutet sällskap krävs alkoholtillstånd.

Använd våra e-tjänster Länk till annan webbplats.

På våra e-tjänsteportal kan du bland annat göra bygglovsanmälan, anmälan om bygglov, attefallsanmäla, ansökan om enskild avloppsanläggning med mera.