Skydda dig själv och andra

Följ myndigheternas rekommendationer. Visa omtanke om varandra. Håll ut, håll avstånd och håll kontakten. Det är allas ansvar att hindra spridningen av covid-19.

Följ de allmänna rekommendationerna

Alla har ett personligt ansvar att följa rekommendationerna. Du är enligt smittskyddslagen skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19. Den 1 juli lättar några restriktioner, men de allmänna rekommendationerna för oss alla är i stort sett desamma:

  • Stanna hemma vid symtom
  • Umgås smittsäkert
  • Undvik platser med trängsel
  • Res smittsäkert
  • Arbeta hemifrån så ofta du kan
  • Tvätta händerna
  • Var försiktig när du besöker personer som tillhör en riskgrupp

Rekommendationerna finns utförligt beskrivna på Länsstyrelsens webbplatslänk till annan webbplats

Du som bor med någon som har covid-19

Om du bor med någon som har bekräftad covid-19, ska du stanna hemma. Det gäller alla oavsett ålder. Läs vad som gäller på 1177 Vårdguiden.

Region Västerbotten rekommenderar att alla barn, 0-18 år, i ett hushåll bör stanna hemma om vårdnadshavare eller syskon väntar på provsvar för covid-19. Om ett barn har symtom, även de under sex år, och inte provtas bör alla barn i familjen stanna hemma om familjen varit i kontakt med någon med misstänkt covid-19.

Du som har haft nära kontakt med någon som har covid-19

Du som nyligen har träffat en person med covid-19 kan ha blivit utsatt för smitta. Det är inte säkert att du har blivit smittad eller att du blir sjuk. Men det är viktigt att du träffar så få personer som möjligt under en period. Läs vad som gäller på 1177 Vårdguiden.

Råd om din kollega på jobbet har covid-19

Identifiera vilka som har varit nära personen de senaste 48 timmarna. (Nära innebär inom två meter i mer än 15 minuter i inomhusmiljö eller vid upprepade tillfällen eller längre stunder i närheten av personen.)

Har du varit nära personen, minimera dina kontakter de närmaste sju dagarna och provta dig om du får symtom eller får en uppmaning från smittspårare.

Notera att detta gäller arbetsplatser förutom vård och omsorg! Råden kommer från Region Västerbotten.