Energi- och klimatrådgivning

Kommunen erbjuder gratis energi- och klimatrådgivning. Rådgivaren kan ge dig tips på hur du blir mer energismart exempelvis när det gäller uppvärmning, energikostnader och transporter.

Genom rådgivningen kan du få svar på dina frågor kring exempelvis energisparande, energieffektivisering och val av värmesystem med mera. Du kan också få upplysningar om olika produkter inom energiområdet.

Vem som helst kan få hjälp och rådgivning

Det gäller exempelvis privatpersoner, företag, organisationer och föreningar.

Exempel på frågor du kan få hjälp med

  • Hur du kan minska din energianvändning i ditt hem
  • Vilka för- och nackdelar finns det med olika uppvärmningssystem
  • Hur du kan använda solenergi för värme, varmvatten och el
  • Vad du bör tänka på när du ska renovera eller bygga nytt
  • Vilka lampor det finns på marknaden och hur du kan inreda med ljus efter dina behov
  • Vilka aktuella bidrag och stöd det finns att söka på energiområdet

Boka tid före ditt besök

Om du vill träffa vår energi- och klimatrådgivare behöver du boka tid i förväg. Men du kan alltid ta kontakt för rådgivning via telefon eller e-post.

Bidrag inom energiområdet

Det finns olika bidrag inom energiområdet som riktar sig till privatpersoner, till exempel ROT-avdrag, stöd till solceller och miljöbilar.

Den 15 juni 2023 beslutade regeringen om en ny förordning för bidrag för energieffektivisering i småhus, som kommer att träda i kraft 3 juli 2023. Det går att söka bidraget via Boverkets e-tjänst från och med den 3 juli 2023. Bidragets syfte är att främja energieffektivisering i småhus som värms med el eller gas för att minska sårbarheten för höga energipriser, och bidra till ökad försörjningstrygghet. Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Boverkets hemsida.