Lärcentrum

I Vindelns kommun finns vårt Lärcentrum. Hos oss kan du läsa SFI, grundläggande och gymnasiala kurser samt söka yrkesutbildningar som till exempel undersköterska, vårdbiträde och barnskötare.

Läs mer om SFI (Svenska för invandrare)

På lärcentrum kan du gå SFI (svenska för invandrare).
Vi har undervisning på plats måndag till fredag mellan klockan 08.30-12.00. På tisdagar och onsdagar mellan 13-15 kan du också stanna kvar på skolan och studera tillsammans med vår språkstödjare Kate. Kate kan prata arabiska och franska och är duktig på att översätta från svenska till arabiska/franska. På lärcentrum kan du studera SFI helt eller delvis på plats. Du berättar för din lärare hur ofta du vill eller kan komma till skolan. Det går bra att jobba och studera på SFI samtidigt.

På SFI får du låna en dator eller en Ipad som du får använda på skolan och ta med dig hem. Alla böcker du får på SFI är gratis.

På SFI lär du dig grunderna i svenska och förbereder dig för högre studier.

Det finns fyra kurser på SFI: A, B, C och D.
Du börjar i A-kursen om du är helt ny och inte kan någon svenska. Sedan går du vidare till B-kursen, och sedan C och D.

Efter D-kursen kan du fortsätta med nästa kurs som heter “grundläggande svenska som andraspråk”. Det är en kurs på högstadienivå. Den kursen finns delvis på plats hos oss på lärcentrum. Du kommer till skolan vissa dagar. Du och din lärare kommer överens om när.

Efter grundläggande svenska som andraspråk kan du fortsätta studera svenska genom att gå gymnasiekurserna “svenska som andraspråk 1, 2 och 3” på distans via Hermods.

Om du vill gå SFI, grundläggande svenska som andraspråk eller svenska som andraspråk 1, 2 eller 3 gör du en ansökan till oss (länk till att göra ansökan).

Lärare på SFI

Här är kontaktuppgifter till våra lärare på SFI

Evelina Thunberg - Lärare i SFI samt engelska på grundläggande nivå.
evelina.olsson@vindeln.se
072- 220 47 43

Elina Junes - Lärare i SFI. Elina är också administratör på Lärcentrum.
komvux@vindeln.se
072 - 220 47 46

Jörgen Granlund - Lärare i SFI och i grundläggande svenska som andraspråk.
jorgen.granlund@vindeln.se
072 - 220 47 41

Lärarna har telefontid 13-15.

Vuxenutbildningen ligger bredvid hälsocentralen och förskolan Växthuset.
Vi finns på våningen högst upp. Adressen är Storvägen 54, 92232 Vindeln.

Personal på Lärcentrum

Evelina Thunberg - Lärare i SFI, engelska på grundläggande nivå, handledare i engelska.

Jag är lärare i SFI och engelska på grundläggande nivå. Jag har undervisning delvis på plats i engelska på grundläggande nivå. Om du ska studera den kursen bestämmer vi tillsammans vilken dag och tid som passar för dig att komma till skolan för lektion. Jag är också handledare i engelska vilket innebär att du som hermodselev kan boka in ett handledningstillfälle med mig för att få hjälp med dina studier i engelska.

Det går bra att maila, smsa eller ringa mig. Jag har telefontid mellan 13-15.

evelina.olsson@vindeln.se
072- 220 47 43

Elina Junes - Lärare i SFI, administratör

Jag jobbar som lärare på SFI och som administratör. Jag är administrativt ansvarig för allt som har med Hermods att göra. När du studerar hos oss har du en studieplan som visar vilka kurser det är du ska gå. Det är jag som skapar din studieplan. Jag är också ansvarig för tentaservice på Lärcentrum. Om du studerar på universitet och skulle vilja skriva tentamen i Vindeln istället för att åka till ditt universitet kan du vända dig till mig för att boka in det.

Det här kan jag hjälpa dig med;

 • Förlänga din hermodskurs eller slutdatum på specifika uppdrag du jobbar med på Hermods.
 • Frågor om hur du ansöker till vuxenutbildningen i Vindeln.
 • Studieförsäkran till CSN.
 • Lägga in nästa kurs på Hermods.
 • Frågor om din studieplan.
 • Bokning av nationella prov.
 • Bokning av prövning.
 • Bokning av nivåtester.
 • Bokning av tentamensplats.
 • Intyg på att du studerar på SFI eller Hermods.

Det går bra att maila, smsa eller ringa mig.
Jag har telefontid mellan 13-15.

komvux@vindeln.se
072 - 220 47 46

Jörgen Granlund - Lärare i SFI, grundläggande svenska som andraspråk, handledare

Jag jobbar som lärare i SFI och i grundläggande svenska som andraspråk. Jag jobbar också som handledare för SFI- och hermodselever. Det innebär att du kan träffa mig på eftermiddagarna för att få hjälp med dina studier. Du kan kontakta mig och boka in ett möte för handledning eller så kan du dyka upp på lärcentrum och se om jag eller någon av mina kollegor har tid för ett drop-in handledningstillfälle.
Det går bra att maila, smsa eller ringa mig. Jag har telefontid mån-tor 13-16 och fre 13-15.

jorgen.granlund@vindeln.se
072 - 220 47 41

Linda Bengter - Studie- och yrkesvägledare

Jag är studie- och yrkesvägledare och kan ge dig vägledning inför vilka studier och yrken som kan passa dig. Du är välkommen att prata med mig om alla frågor du kan ha om studie- och yrkesval oavsett om din fråga gäller utbildning du kan läsa hos oss eller andra utbildningsmöjligheter.

Jag sitter på Lärcentrum tisdagar och torsdagar varje vecka och är tillgänglig på telefon, sms och mail alla vardagar. Det går bra att boka en tid med mig digitalt eller på plats i våra lokaler.

Min yrkesroll är främst studie- och yrkesvägledare men jag jobbar också med studieadministration.

Det här kan jag hjälpa dig med;

 • Vägledningssamtal
 • Information om olika yrkesvägar och studievägar
 • Kontakter med utbildningsanordnare som vi har avtal med
 • Frågor om examen och behörigheter till eftergymnasiala utbildningar
 • Skapa en studieplan och planera gymnasiala kurser mot olika yrkesutgångar eller behörighet till eftergymnasiala studier
 • Stöd med att skicka in utbildningsdokument till UHR för bedömning av utländska studier
 • Stöd att söka olika typer av utbildningar
 • Stöd vid kontakten med CSN
 • Utskrivning av betygsdokument
 • Information till arbetsgivare om utbildningsutbud och praktikmöjligheter
 • Samverkan med vården, arbetsmarknadsenheten, arbetsförmedlingen, socialtjänsten mm. (ditt medgivande krävs).

Magnus Olofsson - Rektor

Jag är rektor på Lärcentrum i Vindeln.

Kate Oudra - Språkstödjare, handledare

Jag jobbar som språkstödjare i arabiska på SFI i Vindeln. Jag finns i klassrummen under lektionstid och hjälper till med att översätta från svenska till arabiska. Mellan klockan 13-15 på tisdagar och onsdagar har jag handledning. Det betyder att du som studerar på SFI kan stanna kvar på skolan och få hjälp av mig med läxor. Du kan stanna och studera med mig även om du inte pratar arabiska.


Vad är ett Lärcentrum?

Ett lärcentrum är en kommunal verksamhet där du som studerande erbjuds stöd i ditt lärande från vår personal (länk) samt ges möjlighet att möta andra studerande. Lärcentrum i Vindeln är en plats där du kan få sitta och studera i lugn och ro.

Du kan få handledning i svenska och engelska samt stöd i studieteknik och struktur i dina studier. Våra lokaler är ljusa, lugna och välkomnande placerat i en byggnad centralt i Vindeln.

Du är välkommen att nyttja våra lokaler oavsett om du läser en utbildning genom vår vuxenutbildning eller en eftergymnasial utbildning via en annan utbildningsaktör. Du kan även boka en tid för att skriva tentor hos oss (mer om detta här). Du kan se vilka utbildningar vi erbjuder på Lärcentrum här.

Vad kan man studera på Lärcentrum i Vindeln?

Du kan studera SFI helt på plats hos oss på Lärcentrum. Grundläggande svenska som andraspråk och grundläggande engelska finns delvis på plats. Du kommer överens med din lärare om hur mycket du ska vara på skolan.

Alla övriga kurser finns att studera helt på distans via Hermods. Till exempel går du engelska 6 och 7 och matematik 2, 3, 4 på distans. Om du vill bli barnskötare eller undersköterska kommer du också att studera helt på distans. Alla som studerar på distans har dock möjlighet att boka in handledningstillfällen med lärarna som jobbar på lärcentrum. Det betyder att du kan komma till skolan och få hjälp med dina studier eller med att lägga upp en plan för hur du ska sköta dina studier.
Tyvärr finns det ingen matematiklärare på lärcentrum i Vindeln som kan hjälpa dig med matematikstudier men om du verkligen behöver hjälp kan vi ordna så att du får träffa en mattelärare. Maila i så fall till komvux@vindeln.se och be om att få träffa en mattelärare.


OBS! Från och med 1/7-2022 kommer det att ske förändringar vad gäller gymnasiala yrkesutbildningar inom Barn- och fritidsprogrammet, el- och energiprogrammet, handels- och administrationsprogrammet, hotell- och turismprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet. De yrkesutbildningarna kommer inte att ges via Hermods utan vi byter då till Astar. Till exempel kommer du att gå på Astar ifall du ska studera till undersköterska eller barnskötare/elevassistent. Mer information om Astar kommer senare.
Enskilda kurser (som inte är ett helt yrkesprogram) fortsätter att ges via Hermods. Om du till exempel bara ska gå engelska 5 och/eller matematik 1a så kommer du att gå på Hermods.

Nationella prov

I vissa kurser på gymnasial nivå ska man göra ett nationellt prov. Det nationella provet ska du göra i slutet av din kurs. Du behöver göra ditt prov ungefär 1,5-2 veckor innan slutdatum för kursen. Maila till komvux@vindeln.se för att boka in ditt nationella prov. Det ligger på ditt ansvar att boka in nationella prov i tid.

Prövning

Om du har fått F (underkänt) i en kurs kan du antingen Länk:ansöka om att få gå kursen igen eller så kan du göra en prövning. En prövning är som ett stort prov där man testar hela kursen under ett eller två tillfällen. Det är också vanligt att man kallar det för att “tenta av” en kurs. Du kan också göra en prövning ifall du vill höja ett redan godkänt betyg i en kurs, till exempel för att höja ditt meritvärde inför högre studier. Det betyg man får på prövningen är det betyg du får i kursen. Om du vill göra en prövning mailar du till komvux@vindeln.se. Att göra en prövning hos oss kostar vanligtvis 500 kr, men här kan du läsa mer om när en prövning är gratis eller när det kostar 150 kr.

Nivåtester

Om du saknar betyg i ett ämne kan du göra ett nivåtest för att ta reda på vilken kurs du ska påbörja. Det är till exempel ingen bra idé att påbörja en gymnasiekurs ifall dina kunskaper ligger på högstadienivå (grundläggande nivå). När du gör ett nivåtest hos oss får du sitta vid en dator och svara på frågor. Vanligtvis har man 1-2 timmar på sig att göra testet. Hos oss kan du göra nivåtester i svenska, svenska som andraspråk, engelska, naturvetenskap och matematik.
Maila till komvux@vindeln.se för att boka in ett nivåtest.
Nivåtesterna är gratis.

Tentor och bokningar av tentamen

Om du studerar på universitet och skulle vilja skriva tenta i Vindeln istället för att åka till ditt universitet kan du komma till oss och skriva din tenta. Skriv till komvux@vindeln.se för att boka in en tentamensplats. När du har bokat in dag och tid måste du själv höra av dig till ditt universitet och meddela att du ska skriva tentan hos oss. Universitetet skickar tentan till oss några dagar innan du ska skriva.
Ange Elina Junes som kontaktperson:
komvux@vindeln.se (skicka tentan hit).
072 - 220 46 47 (telefonnr till Elina).

Varje gång du skriver en tenta hos oss kostar det 500 kronor. Du får en faktura hem i brevlådan.

Betyg och Examen

Om du vill ha dina betyg eller examen måste du själv begära ut det från oss. För att dina betyg ska synas på www.antagning.se Länk till annan webbplats. måste du själv ladda upp dina betyg där.

Maila till komvux@vindeln.se för att få dina betyg/examen. Ange då om du vill ha betygen i digital form eller skickade via post hem till dig. Om du vill ha dem via post, ange då vilken adress betygen ska skickas till.

Att skriva prov/tentor på lärcentrum i Vindeln

Du kan göra tentor/prövningar/nationella prov och nivåtester. Alla prov vaktas av en skrivvakt. Det kostar 500 kronor att skriva en tenta eller en prövning. Nationella prov och nivåtester är gratis att skriva.

När du ska skriva prov;

Kom i tid till ditt prov och ta med giltig legitimation. Om du inte kan legitimera dig kan du inte få göra provet.

Ta av dig ytterkläderna och lämna din väska där vakten visar. Alla saker du får ha på provet samt mat och dryck ska du ställa på bänken.

Mobiltelefonen ska du ge till skrivvakten som har den när du skriver provet.

Du får information om fusk och regler för ditt prov.

Efter provet ska alla papper lämnas till skrivvakten som kontrollerar dem innan du får gå.

Vad är fusk?

Fusk betyder att du vid ett prov använder hjälpmedel som du inte får ha, det kan vara anteckningar, mobiltelefon, översättningsappar eller liknande. Det är fusk att skriva av eller kopiera någon annans arbete/prov eller att låta någon annan person göra provet åt dig.

Rutiner vid fusk;

 • Om du fuskar kommer provet direkt att avbrytas och du får lämna skrivsalen.
 • Om du har saker du inte får ha kommer skrivvakten ta dem. Om det är osäkert om du får eller inte får ha hjälpmedlet kommer skrivvakten ta det och kolla upp om det får användas eller inte.
 • Om du fuskar kommer din lärare och skola att få veta det.

Utbildningar på Lärcentrum

På Lärcentrum i Vindeln utbildar vi främst inom SeQF- nivå 1, 2 och 4. Alltså gymnasiala och grundläggande utbildningar för vuxna. Inom SeQF-nivå 4 kan du antingen läsa till en gymnasieexamen eller läsa yrkesutbildningar som direkt leder till arbete efter avslutade studier. De vanligaste yrkesutbildningarna du kan läsa hos oss är cirka 6 månader upp till 18 månader. Det som skiljer sig från att läsa en gymnasial vuxenutbildning hos oss jämfört med en yrkesutbildning på en gymnasieskola är att du enbart kommer läsa de kurser som är relevanta för det yrket du utbildar dig till.

Du plockar alltså bort vissa kurser från din studieplan som till exempel religion, samhällskunskap eller naturkunskap och läser enbart de kurserna som är relevanta för ditt framtida mål med utbildningen. På det sättet kan vi erbjuda kortare utbildningar än det 3-åriga programmen som elever läser på gymnasieskolan inom samma utbildningsnivå. Du läser samma typ av yrkeskurser som de kurserna du skulle ha läst om du gick ett 3-årig gymnasieprogram.

Att läsa en gymnasial vuxenutbildning är mycket flexibelt och du kommer få stöd i att lägga upp en studieplan som passar det målet du har med dina studier så du varken behöver läsa mer eller mindre än du måste. Du kan på hermods läsa enskilda kurser som du tillsammans med oss planerat in i din studieplan. På hermods(länk till annan text) kan du själv välja studietakt efter önskemål. Vi har även avtal med Astar (länk till annan text) och Yrkesakademin (länk till annan text) som förmedlar yrkesutbildningar på uppdrag av oss. Det finns också möjlighet att läsa på kommunala gymnasieskolor i Västerbotten som bedriver vuxenutbildning (länk till annan text). Ansökan sker via oss på Lärcentrum i Vindeln.

Vi på lärcentrum i Vindeln erbjuder idag inga eftergymnasiala utbildningar inom yrkeshögskola eller universitet (SeQF-nivå 5, 6, 7 och 8). Du kan däremot träffa vår studie- och yrkesvägledare och prata om vilka eftergymnasiala utbildningar som finns och kan passa dig. Du kan även få stöd i hur du går tillväga för att söka utbildningarna. Vidare kan du få hjälp med att skicka in dina utländska akademiska meriter för bedömning hos UHR (länk).

Examen

Hos oss på lärcentrum kan du läsa kurser som ger dig en gymnasieexamen. Det är viktigt att du kommer ihåg att du behöver begära ut dina betyg när du är klar. Det gör du genom att kontakta studie- och yrkesvägledare eller komvux@vindeln.se. När du söker en eftergymnasial utbildning ansvarar du själv för att skicka in dina betyg till antagning.se eller utbildningsanordranre på yrkeshögskola eller folkhögskola.

Enligt nuvarande läroplan (lgr11) finns det 3 olika studieområden som du kan ta din examen inom. Du kan också uppnå grundläggande behörighet om du har betyg från en äldre läroplan (mer här). Fram till 2025 går det att läsa ett slutbetyg om dina betyg är inom GY2000 (mer här). Det går att blanda gamla och nya kurser i din gymnasieexamen. Det är därför vanligt att elever läser mot en gymnasieexamen även om de gick ut gymnasiet innan de nya riktlinjerna för lgr11 började gälla.

Nedan beskrivs vilka kurser som behöver ingå i en gymnasieexamen. Det som är gemensamt för alla studieområden är att att 2400 gymnasiepoäng måste finnas med i din examen av de här poängen måste 2250 poäng vara lägst betyg E. I en gymnasieexamen från komvux får inte kurser i idrott och hälsa räknas med. I din gymnasieexamen från komvux ska alltid ett komvuxarbete ingå.

Högskoleförberedande examen inom studieområdet samhällsvetenskap och humaniora:

● 2400 poäng och 2250 poäng i kurser med lägst betyg E

● Svenska eller svenska som andraspråk 1,2 och 3

● Engelska 5 och 6

● Matematik 1b eller 1c

● Komvuxarbete inom samhällsvetenskap eller humaniora

● 100 poäng historia

● 100 poäng samhällskunskap

● 50 poäng Religionskunskap

● 100 poäng Naturkunskap eller två av ämnena biologi, fysik eller kemi.

● Minst hälften av resterande kurser ska vara kurser som får ingå i samhällsvetenskapsprogrammet, ekonomiprogrammet, humanistiska programmet eller estetiska programmet på gymnasieskolan.

Högskoleförberedande examen inom studieområdet naturvetenskap och teknik:

● 2400 poäng och 2250 poäng i kurser med lägst betyg E

● Svenska eller Svenska som andraspråk 1,2 och 3

● Engelska 5 och 6

● Matematik 1b eller 1c

● Komvuxarbete inom Natur eller Teknik

● 50 poäng Historia

● 100 poäng Samhällskunskap

● 50 poäng Religionskunskap

● 100 Poäng Naturkunskap eller två av ämnena biologi, fysik eller kemi.

● 200 poäng Matematik

● Minst hälften av resterande kurser ska vara kurser som får ingå i Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet på gymnasiet

Yrkesexamen:

● 2400 poäng och 2250 poäng i kurser med lägst betyg E

● Svenska eller svenska som andraspråk 1

● Engelska 5

● Matematik 1a

● Komvuxarbete inom yrke som examen ska riktas till

● Historia 50 poäng

● Samhällskunskap 50 poäng

● Religionskunskap 50 poäng

● Naturkunskap 50 poäng

● Minst hälften av resterande kurser ska vara kurser som får ingå i ett och samma nationella yrkesprogram på gymnasieskolan (högst 1800 poäng).

● För grundläggande behörighet till eftergymnasial studier krävs även lägst betyg E i Engelska 6 och Svenska 2 och 3 eller Svenska som andraspråk 2 och 3 eller motsvarande kurser. Kurserna är inte ett krav för gymnasieexamen.

Har du frågor kring hur du kan planera din examen eller utbildning är du välkommen att kontakta studie- och yrkesvägledare Linda Bengter. Du kan också själv få en överblick över din examensplanering genom att använda skolverkets planeringsverktyg. https://examensplanering.skolverket.se/start

CSN

När du läser en gymnasial vuxenutbildning genom oss kan du söka CSN och få både lån och bidrag under dina studier. Du ansöker själv om lån och bidrag hos CSN. När du har fått ett beslut från CSN skickar de med en studieförsäkran i pappersform.

Den behöver skrivas under av dig och av oss och sedan skickas tillbaka till CSN. Det är du som ansvarar för att pappret kommer till oss.

Kontakta komvux@vindeln.se när du behöver få en studieförsäkran skickad till CSN. Du kan läsa mer om hur mycket du kan låna på CSN:s hemsida - länk. Det är viktigt att du meddelar CSN om något ändras i dina studier till exempel vid avbrott eller om du förlänger kurser.

UHR

Om du har en utbildning från ett annat land än Sverige och vill få en bedömning av din utländska utbildning kan du skicka in dina dokument till UHR. Vår studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig att göra detta. Du behöver innan träffen med SYV ta fram alla dina papper. Mer information finns på UHR:s hemsida Länk till annan webbplats.

Information om Universitet

antagning.se Länk till annan webbplats. samlas alla ansökningar till universitet och högskolor i hela Sverige. Det är på den hemsidan du ansöker om din utbildning. Det är viktigt att du har koll på vilka ansökningstider som gäller. Det är också viktigt att tänka på att du måste själv ladda upp dina betyg på antagning.se om du har läst en utbildning via oss då detta inte sker automatiskt. På studera.nu Länk till annan webbplats. kan du också läsa mer viktigt information om högskole- och universitetsstudier. Självklart kan du få hjälp av vår studie- och yrkesvägledare att ansökan om universitet eller högskola.

Hermods

Sidan uppdateras inom kort.