Ansökan, skolplikt och ledighet

Skollagen reglerar vilka rättigheter och skyldigheter barn, elever och vårdnadshavare har. I skollagen finns bland annat bestämmelser om skolplikten och ledigheter för elever.

Skolplikt

Alla barn som är bosatta i landet har rätt att gå i skolan men också skyldighet att gå i skolan, så kallad skolplikt. Det är dock alltid föräldrarna som ansvarar för att barnet går i skolan och deltar i undervisningen.

En elev kan, på begäran av vårdnadshavare, befrias från skyldighet att delta i obligatoriska inslag i undervisningen om det finns synnerliga skäl. Ett sådant beslut får endast avse enstaka tillfällen under ett läsår.

Beslut om befrielse fattas av sektorchef för Barn och utbildning på delegation från Kommunstyrelsen. Beslutet kan överklagas hos allmän förvaltningsdomstol.

Ansökan om plats i skolan

Inför förskoleklass

I februari månad görs ett utskick till alla vårdnadshavare med barn som fyller 6 år och ska börja i förskoleklass till hösten. Barnet har en plats i förskoleklass inom det skolupptagningsområde där barnet är folkbokfört.

Önskar vårdnadshavare plats i förskoleklass på annan skola än det upptagningsområde där barnet är folkbokfört, ska det anges i e-tjänsten. Det är viktigt att tänka på följande:

  • Plats i förskoleklass på annan skola än det upptagningsområde barnet tillhör kan erbjudas endast i mån av plats.
  • Barnet är inte garanterade skolskjuts under sin skoltid.

Nyinflyttad till kommunen

Ska du flytta till Vindelns kommun och har barn i skolålder behöver du som vårdnadshavare ansöka om skola i det uppptagningsområde barnet tillhör.

Det är möjligt att ansöka om plats i annan skola. Mottagande i skola utanför upptagningsområdet sker i mån av plats och beslutas av rektor.

Vid gemensam vårdnad ska ansökan göras av båda vårdnadshavare. Kontakta alltid rektor i god tid inna flytt.

Flytta ut från kommunen

Ska barnet flytta från Vindelns kommun och byta skola till annan kommun, behöver du som vårdnadshavare säga upp elevens skolplats i god tid innan flytt.

 

Vårdnadshavare ansöker om skola eller anmäler utflyttning från kommunen via kommunens e-tjänster.

Tidigare skolstart

Enligt Skollagen har barn möjlighet att tas emot i förskoleklass höstterminen det år barnet fyller fem år. Skollagen ger också vårdnadshavare möjlighet att begära skolstart i årskurs 1 höstterminen det år barnet fyller sex år.

Att börja som femåring

Att börja förskoleklass som femåring är en möjlighet, men ingen rättighet. Beslutet fattas av rektor och går inte att överklaga. För att barnet ska tilldelas en plats krävs att vissa förutsättningar föreligger. Utgångspunkten i beslutet ska vara barnets bästa. Samråd sker mellan rektor i grundskola och förskola. Om en femåring tas emot i förskoleklass har eleven inte skolplikt men närvaroskyldighet. ­

Att börja som sexåring i årskurs 1

Att börja i årskurs 1 som sexåring är en möjlighet, men ingen rättighet. Beslutet fattas av rektor och går inte att överklaga. För att barnet ska tilldelas en plats krävs att vissa förutsättningar föreligger. Utgångspunkten i beslutet ska vara barnets bästa. Ett beslut innebär att barnet kan hoppa över förskoleklassen. Samråd sker mellan rektor i grundskola och förskola.

Ansökan och beslut

En ansökan om tidigare skolstart sker inte till en specifik skola utan barnet kommer att erbjudas en placering i en förskoleklass i närområdet, ifall ansökan beviljas.

För barn som erbjudits en skolplacering i förskoleklass, övergår erbjudandet till en placering i årskurs 1 vid samma skola.

Rektorns beslut, efter utredning, gäller för samtliga kommunala skolor och kan inte överklagas

Vårdnadshavare ansöker om tidigare skolstart via e-tjänsten ”Ansökan om tidigare skolstart”. I ansökan ska bilagor bifogas där barnets behov av tidigare skolstart styrks, en pedagogisk och social kartläggning samt eventuella övriga bedömningar som kan styrka barnets behov av tidigare skolstart.

Vid gemensam vårdnad ska blanketten skrivas under av båda vårdnadshavarna.

Ansökan skickas in till Barn- och utbildningssektorn senast den 30 november inför kommande läsår. Beslut fattas av skolans rektor.

Uppskjuten skolplikt

Enligt lag har alla barn i Sverige skolplikt från och med höstterminen det år de fyller sex år. Om du vill att ditt barn ska börja i skolan ett år senare måste du ansöka om uppskjuten skolplikt. Skolplikten börjar då höstterminen det kalenderår då barnet fyller sju år.

Skäl att skjuta upp skolstarten

För att få börja ett år senare måste det finnas särskilda skäl för att skjuta upp skolstarten. Det är hemkommunen som avgör om barnet ska få börja skolan ett år senare eller ej. Det är inte en rättighet för ett barn att få börja skolan ett år senare och bedömningen av de särskilda skälen är strikta.

Exempel på särskilda skäl kan vara om barnet

  • tillbringat kort tid i Sverige och har ett annat modersmål
  • har en funktionsnedsättning
  • på grund av sjukdom kommit efter i sin utveckling
  • är född sent på året och starkt identifierar sig med barn som är födda ett år senare.

Ansökan

Vårdnadshavare ansöker om uppskjuten skolplikt via e-tjänsten ”Ansökan om uppskjuten skolplikt”. I din ansökan ska du beskriva vilka särskilda skäl som du anser finns för att ditt barn ska få börja förskoleklass ett år senare. Du ska även skicka med

  • ett yttrande från rektor i förskolan
  • annan dokumentation/utredning som styrker de särskilda skäl du för fram. Det kan till exempel vara dokument om barnets utveckling, läkarintyg eller psykologutredning.

Vid gemensam vårdnad ska blanketten skrivas under av båda vårdnadshavarna.

Ansökan ska skickas in senast dem 30 november inför kommande läsår. Beslut fattas av sektorchef för Barn- och utbildningssektorn.

Ledighet

Enligt skollagen har elever närvaroplikt samtliga skoldagar under läsåret. Om du ändå vill att ditt barn ska vara ledigt under skoltid gör du som vårdnadshavare en ansökan om ledighet direkt i Schoolsoft.

En elev får beviljas kortare ledighet för enskilda angelägenheter. Om det finns synnerliga skäl får längre ledighet beviljas. Skolans rektor gör en individuell (personlig) bedömning för varje ansökan. Det är ingen självklarhet att ansökan beviljas.